OBTURATII SI INCRUSTATII

Obturațiile coronare reprezintă o metodă de tratament prin care se restaurează morfologia dinților care au suferit pierderi de substanță dentară în urma proceselor carioase, traumatismelor sau alte cauze.
Incrustațiile dentare ( inlay/onlay) sunt lucrări protetice foarte estetice, asemănătoare obturațiilor fizionomice, realizate în laborator pe bază de amprentare. Acest lucru le oferă o estetică deosebită, asemănătoare dintelui natural.

OBTURATII SI INCRUSTATII

Caria dentară este o leziune care distruge țesuturile dure ale dintelui. În fazele incipiente, ea nu poate fi observată decât de către medicul dentist; atunci când prezența cariei este sesizată și de pacient, leziunile sunt deja avansate. De aici rezultă importanța controalelor periodice la cabinetul de stomatologie, pentru a putea surprinde îmbolnavirea în stadiul incipient. Cu cât caria este surprinsă mai devreme, cu atât sacrificiul dinților este mai mic, tratamentul este mai simplu, mai puțin costisitor și necesită mai puține sedințe. La început, caria se manifestă ca o simplă colorație maronie a dintelui. Ulterior apare o cavitate, care continuă să se marească. Dacă procesul evoluează, se produce și inflamația pulpei dentare (“a nervului”), ceea ce duce la necesitatea îndepărtării acesteia și la obturarea canalelor radiculare .

Tratamentul cariilor urmarește:

 • îndepărtarea în totalitate a țesuturilor dentare afectate;
 • reconstrucția dintelui (plomba), cu ajutorul unor materiale care asigură în egală măsură rezistența, funcționalitate și estetică.

Atunci când caria dentară a distrus o mare parte din dinte, acesta nu mai poate fi refăcut printr-o simplă obturație (“plombă”). Pereții restanți sunt prea subțiri pentru a putea suporta presiunea care se exercită asupra dintelui atunci când mâncăm și se pot fractura. De aceea este necesară protecția pereților sănătoși, prin acoperirea lor cu o coroană dentară.

Întregul tratament al cariei dentare se poate realiza sub anestezie locală, care înlătură orice disconfort.

Ce sunt incrustațiile dentare?

Incrustațiile dentare sunt lucrări protetice foarte estetice, asemănătoare obturațiilor fizionomice, realizate în laborator pe bază de amprentare. Acest lucru le oferă o estetică deosebită, asemănătoare dintelui natural.

Acest tip de tratament dentar este recomandat de către medicii dentiști specialiști în estetică dentară ca o alternativă mult mai estetică și mai rezistentă pentru obturațiile dentare, mai ales grație culorii translucide, similară dintelui natural. 

Când ai nevoie de o incrustație dentară?

Un pacient poate opta pentru tratament cu incrustații dentare atunci când dintele a pierdut o parte din structura lui naturală și restaurarea acestuia nu necesită utilizarea unei coroane dentare.

Incrustațiile dentare sunt lucrări protetice ce oferă din nou estetica și funcționalitatea dintelui cu una sau două suprafețe tratate. Materialele utilizate în aceste restaurări protetice pot fi realizate din zirconiu, ceramic sau compozit.  În funcție de tipul de material ales, cu ajutorul incrustațiilor dentare realizate în laborator,  pot fi reabilitate funcționalitatea și estetica dintelui, mai ales că aceasta din urmă este extrem de solicitată de către pacienții din întreaga lume.

Beneficiile tratamentului cu incrustații dentare:

 • Durabilitate, incrustațiile dentare sunt mult mai rezistente decât obturațiile dentare clasice;
 • Estetică deosebită, datorită culorii alese în laborator acestea sunt insesizabile;
 • Tratament conservativ, minim invaziv;
 • Protejează dinții pe termen lung de cariile dentare;
 • Nu necesită timp de adaptare, nu creează diconfort. Senzația de natural se instalează încă de la început;
 • Contribuie la eliminarea sensibilității dentare;
 • Culoarea obținută nu se modifică, cum se întâmplă în cazul refacerii dintelui cu materiale composite;
 • Întăresc structura dintelui cu aproximativ 75%;
 • Unul dintre cele mai mari beneficii în salvarea dintelui îl reprezintă evitarea unor tratamente extensive de restaurare dentară precum coronae și punți dentare.
https://clinicadoctoracatrinei.ro/wp-content/uploads/2021/04/Untitled-1-320x92.png

O echipă de medici profesioniști care lucrează cu materiale și echipamente de ultimă generație, am reușit să ne ridicăm la aceste standarde având un singur obiectiv: satisfacția pacientului.

Program

© 2016 – 2022 Clinica Dr. Acatrinei. Toate drepturile rezervate.

Catalina S. Morarasu


Specialist in Durere Orofaciala coordonator al Centrului de Durere Orofaciala si Medicina Dentara a Somnului la

Ukiah Periodontics and Implant Center, Ukiah California

Advanced Endodontics, Santa Rosa California

 • Specialist in durere orofaciala si tulburarile ATM (specialitate recunoscuta de American Dental Association)
 • Diplomat, American Board of Orofacial Pain
 • Diplomat, American Board of Dental Sleep Medicine
 • Fellow, American Academy of Orofacial Pain
 • Minnesota Sleep Society Past President

 

Educatie si Formare:

 • 2022- Competenta in utilizarea terapeutica orofaciala si estetica a toxinei botulinice si derma filleri, American Academy of Facial Esthetics
 • 2021-2022- Competenta in utilizarea in regenerarea faciala si stomatologica a PRF, Facial Esthetics prf.edu, Dr. Richard Miron
 • 2009 - Master of Science in Dentistry, University of Minnesota, School of Dentistry
 • 2009 - Diplomat, American Board of Dental Sleep Medicine
 • 2008 - Fellow, American Academy of Orofacial Pain
 • 2006 - Diplomat, American Board of Orofacial Pain; Orofacial Pain specialist
 • 2002 -2004: TMJ and Orofacial Pain Graduate Program- University of Minnesota, School of Dentistry (2 ani rezidentiat)
 • 1993 - 1997: Doctor in stiinte medicale stomatologie cu teza: “Disfunctii stomatognatice la bolnavii endocrini”, UMF “Gr.T.Popa” Iasi, Facultatea de Stomatologie

 

 • 1983 - 1988 – Diploma de licenta doctor- medic, Facultatea de Stomatologie, UMF “Gr.T.Popa” Iasi

Experienta Profesionala

2004-prezent: Medic stomatolog specialist in Durere Orofacial si Tulburarile ATM, practica stomatologica specializata in diagnosticul si tratamentul Durerii Orofaciale si al tulburarilor ATM, precum si managementul pacientilor cu apnee de somn cu ajutorul dispozitivelor de avansare mandibulara.  Activitate stomatologica privata: 2004-2022 in Minnesota, USA, 2022-prezent California, USA

2020-prezent: Examinator, American Board of Orofacial Pain

2013-2015: Presedinte al Minnesota Sleep Society

2009-prezent: Director de curs, American Academy of Orofacial Pain

2002-2003: Profesor universitar, Catedra de Protetica Dentara, Facultatea de Stomatologie Iasi

2001-2002: Conferentiar universitar

1998-2000: Sef lucrari

1999-2000: Director al Ambulatorului universitar al Facultatii de Stomatologie Iasi

1993-1998: Asistent universitar

1998: medic primar in stomatologie generala, Ministerul Sanatatii Bucuresti

1994: medic specialist stomatologie generala, Ministerul Sanatatii Bucuresti

1991-1993: Preparator universitar

1993: Certificat stagiu clinic de Protetica Dentara, Hopitaux de Lyon, Universite Claude Bernard, Lyon France

Speaker pe domeniul Durerii Orofaciale si al tulburarilor ATM, precum si Medicina Dentara a Somnului, la conferintele anuale ale American Academy of Orofacial Pain, Minnesota Sleep Society, study clubs, Seminarii anuale ale Park Dental and The dental Specialists of Minnesota, Seminarii ale Metro Dentalcare, Mendocino Dental  Fair, Humboldt Dental Association.

This will close in 20 seconds

OrthoArt


OrthoArt Lab este un laborator de tehnică dentară specializat în realizarea dispozitivelor ortodontice. Suntem interesanți, în special, de oferirea unor produse de calitate superioară prin folosirea sistemelor inovative. Investiția în utilaje și materiale de ultimă generație, prezența constantă la cursuri mondiale și colaborarea directă cu medici ortodonți cu experiență ne-au determinat să atingem cele mai înalte standarde de calitate.

Prezent pe piața stomatologică din Italia încă din anul 2003, OrthoArt Lab s-a dezvoltat și în România prin deschiderea unui laborator în 2016. Avem colaboratori importanți, cum ar fi cea cu liderul mondial în tratamentul pentru apneea în somn SomnoMed și cu laboratorul Uniontech, împreună cu Orthoprofile, pentru dispozitivele de nouă generație realizate pe minișuruburi Benefit cu sistemul Easydriver.

OrthoArt Lab a pus, în ultimii ani, foarte mare accent pe medicina dentară a somnului, participând la foarte multe cursuri în Europa și urmărind îndeaproape centre de excelență în tratarea Sindromului de Apnee în Somn (SAS), cum ar fi Spitalul Universității din Antwerp (Belgia), unde am petrecut mult timp alături de Prof. Dr. Marc Braem, de la care am învățat protocoale și tipuri de tratament pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților care suferă de SAS în România.

Oferim colaboratorilor noștri posibilitatea de a-și proiecta împreună cu noi, în cabinet sau în laborator, dispozitivele personalizate în funcție de necesitate, pentru a căuta și a găsi soluțiile cele mai potrivite pentru tipul de tratament dorit și pentru a asigura pacienților un rezultat optim la sfârșitul tratamentului.

Cu o experiență dobândită în peste 20 de ani, laboratorul OrthoArt Lab oferă o gamă completă de dispozitive ortodontice: dispozitive mobile, fixe, funcționale, distalizatoare, dispozitive de reabilitare ATM, dispozitive pentru tratamentul Sindromului de Apnee în Somn, sisteme computerizate pentru deplasări dentare cu aliniatori invizibili. De asemenea, suntem implicați în organizarea de cursuri de formare teoretică și practică pentru medicii ortodonți.

This will close in 20 seconds

Suna acum!