Gingiile sanatoase au o culoare roz, sunt ferme si nu sangereaza. Daca sangereaza, de obicei exista o inflamatie la nivelul acestora, numita si gingivita, care ii va da o gingiilor o culoare mai rosie. Dar acesta inflamatie nu reprezinta singura cauza, ci pot fi mai multe motive pentru care putem avea sangerari gingivale.
Boli parodontale
In unele cazuri, dupa cum am mentionat, sangerarea gingiilor poate fi un semn de gingivita, un posibil stadiu incipient al bolii parodontale si, daca este detectata devreme, aceasta poate fi reversibila, adica tratata. In cele mai multe cazuri, gingivita se datoreaza prezentei placii bacteriene, care se acumuleaza in jurul dintilor. Acest lucru apare din cauza faptului ca nu a fost indepartata corect placa bacteriana, prin periajul dintilor. De exemplu, daca dintii nostri au o anatomie care face dificila (cum ar fi aglomerarea) sau daca purtam aparat dentar, aceste lucruri pot face dificila igiena dentara, facilitand acumularea bacteriilor.
In plus, exista o legatura puternica intre bolile parodontale si anumite boli sistemice, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare si bolile respiratorii. Desi posibila sangerare a gingiilor, poate fi, de asemenea, cauzata de un virus, ciuperca sau de ranirea acestora. Daca gingivita nu este detectata si oprita la timp, aceasta ar putea duce la parodontita, unde sunt afectate gingiile, osul si ligamentul parodontal.
Igiena dentara
Dupa cum am vazut in punctul anterior, igiena dentara prin periaj este esentiala, indiferent daca avem dinti perfecti sau nu. Dar aveti grija, daca ii periati prea tare, cu o perie cu peri prea tari sau nu utilizati corect ata dentara, gingiile pot sangera usor, deoarece veti rani la nivelul gingiilor. Chiar daca folosim corect ata dentara, dar am inceput sa o folosim recent, poate exista o usoara sangerare care poate disparea in cateva zile Daca nu, consultati medicul dentist, deoarece gingiile sanatoase nu ar trebui sa sangereze in conditii normale, cum ar fi periajul sau folosirea atei dentare.
Sarcina
In special in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina, exista o serie de modificari hormonale care determina unele femei sa dezvolte cunoscuta ,,gingivita gestationala”: Gingiile care sangereaza pot fi insotite de umflaturi la nivelul acestora, dar si de o sensibilitate crescuta.
Anticoagulante
Daca se iau anticoagulante, aceste medicamente pot face gingiile sa sangereze mai usor. In cazul in care se intampla, se recomanda sa va consultati cu medicul dumneavoastra pentru a verifica daca medicamentele si dozarea acestora sunt adecvate.
Deficit de vitamine
Atunci cand exista deficit de vitamina K sau deficit de vitamina C. De exemplu, controlul vitaminei C in dieta ar trebui luat in considerare, pentru a preveni problemele de sangerare gingivala. Alte cauze ale sangerarii gingiilor pot fi protezele dentare, fumatul, diabetul, anumite medicamente epileptice, dieta nesanatoasa.
Cum sa previi sangerarea gingiilor
Daca gingiile sangereaza prea mult, este important sa mergeti la dentist pentru a afla ce se intampla. Daca este o sangerare usoara si sporadica, nu este ingrijorator. De fapt, cea mai buna solutie pentru a evita sangerarea gingiilor este prevenirea. Iata cateva recomandari pentru a va impiedica sangerarea gingiilor.
Cel mai bine este sa folositi o perie cu peri medii, sa va spalati pe dint de cel putin de doua ori pe zi si dupa mese, sa folositi ata dentara. Nu uitati sa va periati limba, deoarece este partea din gura in care se acumuleaza majoritatea bacteriilor. Si cel mai important lucru pe care il puteti face este sa mergeti regulat la controalele stomatologice.