De ce apar sangerarile gingivale?

aprilie 27, 2022by Dan Acatrinei0

Gingiile sanatoase au o culoare roz, sunt ferme si nu sangereaza. Daca sangereaza, de obicei exista o inflamatie la nivelul acestora, numita si gingivita, care ii va da o gingiilor o culoare mai rosie. Dar acesta inflamatie nu reprezinta singura cauza, ci pot fi mai multe motive pentru care putem avea sangerari gingivale.

Boli parodontale

In unele cazuri, dupa cum am mentionat, sangerarea gingiilor poate fi un semn de gingivita, un posibil stadiu incipient al bolii parodontale si, daca este detectata devreme, aceasta poate fi reversibila, adica tratata. In cele mai multe cazuri, gingivita se datoreaza prezentei placii bacteriene, care se acumuleaza in jurul dintilor. Acest lucru apare din cauza faptului ca nu a fost indepartata corect placa bacteriana, prin periajul dintilor. De exemplu, daca dintii nostri au o anatomie care face dificila (cum ar fi aglomerarea) sau daca purtam aparat dentar, aceste lucruri pot face dificila igiena dentara, facilitand acumularea bacteriilor.

In plus, exista o legatura puternica intre bolile parodontale si anumite boli sistemice, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare si bolile respiratorii. Desi posibila sangerare a gingiilor, poate fi, de asemenea, cauzata de un virus, ciuperca sau de ranirea acestora. Daca gingivita nu este detectata si oprita la timp, aceasta ar putea duce la parodontita, unde sunt afectate gingiile, osul si ligamentul parodontal.

Igiena dentara

Dupa cum am vazut in punctul anterior, igiena dentara prin periaj este esentiala, indiferent daca avem dinti perfecti sau nu. Dar aveti grija, daca ii periati prea tare, cu o perie cu peri prea tari sau nu utilizati corect ata dentara, gingiile pot sangera usor, deoarece veti rani la nivelul gingiilor. Chiar daca folosim corect ata dentara, dar am inceput sa o folosim recent, poate exista o usoara sangerare care poate disparea in cateva zile Daca nu, consultati medicul dentist, deoarece gingiile sanatoase nu ar trebui sa sangereze in conditii normale, cum ar fi periajul sau folosirea atei dentare.

Sarcina

In special in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina, exista o serie de modificari hormonale care determina unele femei sa dezvolte cunoscuta ,,gingivita gestationala”: Gingiile care sangereaza pot fi insotite de umflaturi la nivelul acestora, dar si de o sensibilitate crescuta.

Anticoagulante

Daca se iau anticoagulante, aceste medicamente pot face gingiile sa sangereze mai usor. In cazul in care se intampla, se recomanda sa va consultati cu medicul dumneavoastra pentru a verifica daca medicamentele si dozarea acestora sunt adecvate.

Deficit de vitamine

Atunci cand exista deficit de vitamina K sau deficit de vitamina C. De exemplu, controlul vitaminei C in dieta ar trebui luat in considerare, pentru a preveni problemele de sangerare gingivala. Alte cauze ale sangerarii gingiilor pot fi protezele dentare, fumatul, diabetul, anumite medicamente epileptice, dieta nesanatoasa.

Cum sa previi sangerarea gingiilor

Daca gingiile sangereaza prea mult, este important sa mergeti la dentist pentru a afla ce se intampla. Daca este o sangerare usoara si sporadica, nu este ingrijorator. De fapt, cea mai buna solutie pentru a evita sangerarea gingiilor este prevenirea. Iata cateva recomandari pentru a va impiedica sangerarea gingiilor.

Cel mai bine este sa folositi o perie cu peri medii, sa va spalati pe dint de cel putin de doua ori pe zi si dupa mese, sa folositi ata dentara. Nu uitati sa va periati limba, deoarece este partea din gura in care se acumuleaza majoritatea bacteriilor. Si cel mai important lucru pe care il puteti face este sa mergeti regulat la controalele stomatologice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://clinicadoctoracatrinei.ro/wp-content/uploads/2021/04/Untitled-1-320x92.png

O echipă de medici profesioniști care lucrează cu materiale și echipamente de ultimă generație, am reușit să ne ridicăm la aceste standarde având un singur obiectiv: satisfacția pacientului.

Program

© 2016 – 2022 Clinica Dr. Acatrinei. Toate drepturile rezervate.

Catalina S. Morarasu


Specialist in Durere Orofaciala coordonator al Centrului de Durere Orofaciala si Medicina Dentara a Somnului la

Ukiah Periodontics and Implant Center, Ukiah California

Advanced Endodontics, Santa Rosa California

  • Specialist in durere orofaciala si tulburarile ATM (specialitate recunoscuta de American Dental Association)
  • Diplomat, American Board of Orofacial Pain
  • Diplomat, American Board of Dental Sleep Medicine
  • Fellow, American Academy of Orofacial Pain
  • Minnesota Sleep Society Past President

 

Educatie si Formare:

  • 2022- Competenta in utilizarea terapeutica orofaciala si estetica a toxinei botulinice si derma filleri, American Academy of Facial Esthetics
  • 2021-2022- Competenta in utilizarea in regenerarea faciala si stomatologica a PRF, Facial Esthetics prf.edu, Dr. Richard Miron
  • 2009 - Master of Science in Dentistry, University of Minnesota, School of Dentistry
  • 2009 - Diplomat, American Board of Dental Sleep Medicine
  • 2008 - Fellow, American Academy of Orofacial Pain
  • 2006 - Diplomat, American Board of Orofacial Pain; Orofacial Pain specialist
  • 2002 -2004: TMJ and Orofacial Pain Graduate Program- University of Minnesota, School of Dentistry (2 ani rezidentiat)
  • 1993 - 1997: Doctor in stiinte medicale stomatologie cu teza: “Disfunctii stomatognatice la bolnavii endocrini”, UMF “Gr.T.Popa” Iasi, Facultatea de Stomatologie

 

  • 1983 - 1988 – Diploma de licenta doctor- medic, Facultatea de Stomatologie, UMF “Gr.T.Popa” Iasi

Experienta Profesionala

2004-prezent: Medic stomatolog specialist in Durere Orofacial si Tulburarile ATM, practica stomatologica specializata in diagnosticul si tratamentul Durerii Orofaciale si al tulburarilor ATM, precum si managementul pacientilor cu apnee de somn cu ajutorul dispozitivelor de avansare mandibulara.  Activitate stomatologica privata: 2004-2022 in Minnesota, USA, 2022-prezent California, USA

2020-prezent: Examinator, American Board of Orofacial Pain

2013-2015: Presedinte al Minnesota Sleep Society

2009-prezent: Director de curs, American Academy of Orofacial Pain

2002-2003: Profesor universitar, Catedra de Protetica Dentara, Facultatea de Stomatologie Iasi

2001-2002: Conferentiar universitar

1998-2000: Sef lucrari

1999-2000: Director al Ambulatorului universitar al Facultatii de Stomatologie Iasi

1993-1998: Asistent universitar

1998: medic primar in stomatologie generala, Ministerul Sanatatii Bucuresti

1994: medic specialist stomatologie generala, Ministerul Sanatatii Bucuresti

1991-1993: Preparator universitar

1993: Certificat stagiu clinic de Protetica Dentara, Hopitaux de Lyon, Universite Claude Bernard, Lyon France

Speaker pe domeniul Durerii Orofaciale si al tulburarilor ATM, precum si Medicina Dentara a Somnului, la conferintele anuale ale American Academy of Orofacial Pain, Minnesota Sleep Society, study clubs, Seminarii anuale ale Park Dental and The dental Specialists of Minnesota, Seminarii ale Metro Dentalcare, Mendocino Dental  Fair, Humboldt Dental Association.

This will close in 20 seconds

OrthoArt


OrthoArt Lab este un laborator de tehnică dentară specializat în realizarea dispozitivelor ortodontice. Suntem interesanți, în special, de oferirea unor produse de calitate superioară prin folosirea sistemelor inovative. Investiția în utilaje și materiale de ultimă generație, prezența constantă la cursuri mondiale și colaborarea directă cu medici ortodonți cu experiență ne-au determinat să atingem cele mai înalte standarde de calitate.

Prezent pe piața stomatologică din Italia încă din anul 2003, OrthoArt Lab s-a dezvoltat și în România prin deschiderea unui laborator în 2016. Avem colaboratori importanți, cum ar fi cea cu liderul mondial în tratamentul pentru apneea în somn SomnoMed și cu laboratorul Uniontech, împreună cu Orthoprofile, pentru dispozitivele de nouă generație realizate pe minișuruburi Benefit cu sistemul Easydriver.

OrthoArt Lab a pus, în ultimii ani, foarte mare accent pe medicina dentară a somnului, participând la foarte multe cursuri în Europa și urmărind îndeaproape centre de excelență în tratarea Sindromului de Apnee în Somn (SAS), cum ar fi Spitalul Universității din Antwerp (Belgia), unde am petrecut mult timp alături de Prof. Dr. Marc Braem, de la care am învățat protocoale și tipuri de tratament pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților care suferă de SAS în România.

Oferim colaboratorilor noștri posibilitatea de a-și proiecta împreună cu noi, în cabinet sau în laborator, dispozitivele personalizate în funcție de necesitate, pentru a căuta și a găsi soluțiile cele mai potrivite pentru tipul de tratament dorit și pentru a asigura pacienților un rezultat optim la sfârșitul tratamentului.

Cu o experiență dobândită în peste 20 de ani, laboratorul OrthoArt Lab oferă o gamă completă de dispozitive ortodontice: dispozitive mobile, fixe, funcționale, distalizatoare, dispozitive de reabilitare ATM, dispozitive pentru tratamentul Sindromului de Apnee în Somn, sisteme computerizate pentru deplasări dentare cu aliniatori invizibili. De asemenea, suntem implicați în organizarea de cursuri de formare teoretică și practică pentru medicii ortodonți.

This will close in 20 seconds

Suna acum!